Kategorier
Juridik

Våldtäkt – ett brott att anmäla

Att bli utsatt för en våldtäkt är ett fruktansvärt brott. Därför är det viktigt att man ser till att polisanmäla och samla bevis för att döma förövaren.

När man blivit utsatt för ett brott kan det vara lätt att lägga skulden på sig själv. Det var säkert för att man sa något, råkade titta eller vad som helst. Det är viktigt att i grund och botten inse att man själv inte kan ta på sig all skuld. Däremot är det viktigt att försöka hitta hjälp efteråt och försöka bli hel igen oavsett vilket brott man blivit utsatt för.

En sådan del är att när man blivit utsatt för ett brott, oavsett vilket, anmäla det till polisen. Beroende på vilket brott som skett försöker polisen därefter samla in bevis för att kunna driva ärendet vidare. Är det ett inbrott kan det vara fingeravtryck eller DNA via blodspår som är intressant. Har man blivit utsatt för en våldtäkt ska man få sina skador dokumenterade. Dessutom kan polisen och sjukvården hjälpa till att hitta DNA-spår på olika sätt.

Fällande dom om våldtäkt med hjälp av bevisning

Det kan exempelvis vara hudflagor under naglarna, ett hårstrå på kläderna eller kroppsvätskor. Med hjälp av DNA finns det en större möjlighet idag att fälla förövare som utsatt personer för brott. Som brottsoffer som blivit utsatt för en våldtäkt är det bra att hitta en advokat som kan driva fallet rättsligt.

Även om statistiken inte alltid ser så uppmuntrande ut med antal fällande domar för våldtäkt ska man veta att det ökar. Sakta men säkert börjar man få upp ögonen även för det stora mörkertal som finns. Ju fler som anmäler, desto fler förövare kan få sin dom. Att anmäla ett brott kan vara jobbigt. Se därför till att ha med en vän eller familjemedlem som kan stötta från början till slut.